Numarul parintilor care isi cresc singuri copiii s-a dublat in ultimii sase ani 18-02-2009 Sursa: Ziarul Cotidianul ------------------ Meseria de mama a fost transferata cu forta catre barbati.Motivul pentru care parintii sunt singuri depide de varsta. "Dintre cei sub 25 de ani, jumatate invoca abandonul, in 45% dintre familiile monoparentale ruptura s-a produs prin divort“, arata studiul "Viata de familie“, realizat de Fundatia Soros. În cazul tatilor singuri se dubleaza procentul celor care mentioneaza ca motiv abandonul. "Daca tendintele demografice se mentin, ceea ce este foarte probabil, numarul familiilor monoparentale va creste in continuare’’, spune Ovidiu Voicu, coordonatorul studiului.
Si numarul cuplurilor care traiesc in concubinaj este in crestere, iar valorile sunt mai mari decat in tari precum Italia, Spania, Grecia sau Portugalia, dar mai scazute decat in tarile nordice. Publicitate
De exemplu, in Danemarca, una din cinci familii sunt de acest tip. La ei este un stil de viata, la noi doar o perioada de tranzitie spre casatorie“, spune cercetatorul Raluca Popescu. Cel mai des invocat motiv pentru care este preferat concubinajul constituie dificultatile financiare (58,4%). Cumuland si lipsa unei locuinte proprii (29,6 la suta) ca explicatie a preferintei pentru coabitare, ratiunile de ordin material au fost invocate de imensa majoritate a respondentior (aproximativ 90%). Comoditatea si lipsa de incredere in relatie reprezinta de asemenea justificari importante.
Majoritatea respondentilor care au participat la studiu resping rolul traditional al femeii si sustin egalitatea rolurilor atat in familie, cat si pe piata muncii. Însa ei cred ca femeile nu sunt suficient sustinute. De aceea, in aproximativ 13% dintre cazuri, nici unul dintre parinti nu a luat concediul de crestere si ingrijire a copilului, iar 70% dintre cei care au solicitat concediul pentru cresterea copilului s-au intors mai devreme la serviciu din cauza nevoii de bani, nevoii de activitate sau din cauza posibilitatii unor probleme la locul de munca. Studiul a fost realizat in luna aprilie a acestui an, pe un esantion de 1.400 de persoane, fiind reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei. Marja de eroare este de 2,8%, iar nivelul de incredere de 95%.
O alta problema a cuplurilor din Romania este cresterea cazurilor semnalate de violenta domestica. Ultima statistica indica peste 44.000 de astfel de cazuri, iar in aproape 650 de cazuri ele s-au finalizat cu decesul victimelor. Practic, adica avem un deces la doua zile, a declarat Mihaela Mostavi, presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Familiei. Aceasta a adaugat, in cadrul unei conferinte de lansare a unei noi campanii de prevenire, initiata de Avon Romania si sprijinita de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), ca cifrele indica doar varful aisbergului, pentru ca foarte putine dintre victimele violentei in familie sunt de acord sa apara in statistici. În realitate, sustine si Ioana Avadani, directoarea CJI, "doua femei sunt victime ale violentei in fiecare minut, in Romania“, cel mai des intalnite fiind cazurile de violenta fizica, psihologica sau sociala.
Pentru mai multe detalii, puteti citi editia online a Ziarului Cotidianul
|