Divorturi mai multe si afectarea copiilor pentru cei care locuiesc in tari diferite 18-02-2009 Sursa: Ziarul Adevarul ------------------ Emigrarea masiva din Romania a destramat tesatura sociala a acestei foste tari comuniste, creand o generatie pe care sociologii o numesc "orfani ai capsunilor", noteaza The New York Times, potrivit Agerpres.
Publicitate Publicatia americana aminteste de un studiu al Fundatiei Soros care estimeaza ca aproximativ 170.000 de copii din Romania au cel putin un parinte plecat la munca in strainatate.
Desi migratia a adus castiguri de natura economica Romaniei, emigrantii trimitand acasa anul trecut aproximativ 10,3 miliarde de dolari, ea si-a revarsat efectele negative asupra celor ramasi acasa.
Multi locuitori ai aceste tari balcanice sarace de 22 de milioane de locuitori au visat sa scape din cosmarul comunist in timpul zecilor de ani de dictatura. Exodul romanilor saraci, din mediul rural, a inceput dupa prabusirea comunismului in 1989 si s-a intensificat in urma cu 2 ani, atunci cand Romania a aderat la UE. Spania, Italia si alte tari europene si-au imblanzit legislatia privind migratia pentru a atrage forta de munca mai ieftina din Est.
Romanii harnici au ajuns culegatori de capsuni, muncitori in constructii sau femei se serviciu, obtinand slujbe refuzate de lucratorii din tarile vecine mai bogate.
Acelasi studiu releva ca, in lipsa parintilor, copiii lasati acasa sunt mai expusi abuzului de droguri, fumatului, au probleme cu politia, rezultate slabe la invatatura si exista un risc crescut ca acestia sa devina depresivi.
Pe de alta, unii copii care dau vina pe plecarea parintilor devin elevi buni la invatatura in speranta de a-i atrage inapoi.
Potrivit cercetatorilor de la Fundatia Soros, 14 copii lasati acasa de parintii plecati la munca in strainatate s-au sinucis in ultimii trei ani, fara a fi insa clar rolul pe care l-a avut plecarea parintilor in decizia copiilor.
Psihologii avertizeaza insa ca efectele imigratiei sunt acute deoarece Romania este o tara preponderent rurala, unde relatiile de familie stau la baza tuturor aspectelor vietii. Multi dintre copiii imigrantilor traiesc cu bunicii, desi unii dintre acestia nu pot face fata cerintelor educatiei nepotilor.
Divorturile intre cei care emigreaza sunt in crestere, in conditiile in care uneori parintii emigreaza in tari diferite. In cazurile extreme, copiii sunt abandonati sau trimisi in orfelinate, iar unii ajung sa se prostitueze si sa comita infractiuni.
Pentru mai multe detalii, puteti consulta editia online Adevarul: [click]
|