Studiu: sa traiesti impreuna inainte de a fi logodit sau casatorit nu este egal cu divortul 25-04-2010 Sursa: www.DivorceMag.com Redactor: Janina ------------------ Iata cateva vesti bune surprinzatoare pentru cuplurile care au optat sa traiasca impreuna inainte de a se logodi si de a se indrepta spre altar: cercetatorii si statisticile lor dragi sunt in terenul vostru.
Contrar cercetarilor anterioare, care sustineau ca partenerii care traiesc impreuna inainte de a se logodi/casatori isi cresc semnificativ sansele de a se desparti, un nou studiu realizat de Centrul National de Statistica Sanitara, bazat pe Supravegherea Nationala a Dezvoltarii Familiei din 2002, afiseaza o imagine mult mai roz: ca nu conteaza totusi acest fapt atat de mult.
Mai exact, cercetatorii au intervievat 13000 barbati si femei cu varste intre 15 si 44 de ani si au descoperit urmatoarele:
65% dintre femeile care s-au mutat cu viitorul sot dupa ce s-au logodi – dar inainte de a se casatorii – au rezistat pentru a marca aniversarea de 10 ani (comparativ cu 66% care au asteptat pana dupa casatorie);
71% dintre barbatii care s-au mutat cu viitoatea sotie dupa ce s-au logodit – dar inainte de a se casatorii - au rezistat pentru a marca aniversarea de 10 ani (comparativ cu 69% care au asteptat pana dupa casatorie);
55% dintre cuplurile care s-au mutat impreuna inainte de a se logodi au rezistat pentru a sarbatori aniversarea de 10 ani.
Desigur, studiul a descoperit si un „decalaj al succesului in casatorie” de 10-16% intre cuplurile care au fost logodite/casatorite inainte de a trai impreuna comparativ cu cei care au locuit impreuna inainte sa fi fost facut un angajament civil. Totusi, in timp ce co-autorul raportului Bill Mosher a fost de acord ca o diferenta exista, a declarat pentru USA Today ca „aceasta nu este uriasa”.
Si, in jargon statistic, avand in vedere perspectiva ca diferenta ar putea fi mult mai mare – se continua avertizarea cuplurilor care traiesc impreuna inainte de a se logodi sau casatori ca este o idee proasta – diferenta „care nu e uriasa” este o problema foarte mare.
Destul de mare, de fapt, pentru a crea unele discutii noi in jurul a ceea ce face o casatorie de succes si, in special, ce cupluri ar beneficia de avertizare inca din prima zi a convieturii lor – fie ca si cuplu, ca si cuplu logodit sau casatorit.
Asa cum Scott Stanley, co-director al Centrului de Studii matrimoniale si familiale al Universitatii din Denver a declarat catre USA Today: ”natura angajamentului in momentul convietuirii este ceea ce conteaza.”
Cu alte cuvinte: cuplurile care merg dincolo de impartitul cheilor casei si spatiului din frigider – si combina o viziune a viitorului lor impreuna – isi construiec o baza maritala solida si se angajeaza pe un drum matrimonial mai puternic.
(Statistic vorbind, desigur.)
|