Studiu international privind preconceptiile fata de divort 03-02-2009 Sursa: Associated Content ------------------ Un studiu international legat de problemele divorturilor in diferite tari, efectuat in anul 2008 in mai multe tari de catre Janet Malley in cadrul Centrului Murray Research al Colegiului Radcliffe, Universitatea Harvard, a relevat o serie de preconceptii eronate pe care doi soti le pot avea vis-a-vis de modul de viata pre si post divort.
Altfel, de cele mai multe ori parintii indura casnicii lungi si dificle in numele copiilor lor si nu sunt de acord sa divorteze decat atunci cand situatia le scapa complet de sub control
In plus, contrar unei preconceptii larg raspandite, divortul poate sa nu influenteze mereu copiii in mod negativ. De cele mai multe ori copiii stiu deja implicatiile unui proces de divort intre parintii lor si sunt suficient de maturi pentru a intelege ca parintii lor nu sunt soti buni unul pentru celalalt. Existenta unei tensiuni permanente intre cei doi parinti intr-o astfel de familie poate fi un factor care sa usureze acomodarea copiilor la situatia de dupa un divort.
Dupa divort, mamele tind sa stea acasa pentru copii. Acest pas se dovedeste de cele mai multe ori total eronat intrucat, pe langa necesitatea de asistenta financiara, mamele divortate au avut un sentiment crescut de siguranta psihica atunci cand au avut un job si au lucrat. Acest lucru s-a reflectat si in copii, pe masura ce ei au realizat ca mamele lor devin tot mai stabile si situatia lor devina mai buna.
Studiul reflecta ca "divortul pastreaza un efect de durata asupra nivelelor de satisfactie. In timp ce fericirea unei persoane scade pe masura ce ea se apropie de divort, urmand ca gradual, aceasta sa revina in timp, nivelul insatisfactiei nu va ajunge la fel de ridicat ca in momentele dinainte de divort"
Studiul mai elaboreaza o concluzie: "cel mai mare rau facut sanatatii mentale a unui copil are loc in anii ce au precedat divortul si nu in anii care urmeaza divortului".
|