Date interesante despre divort in jurul lumii 19-01-2010 Sursa: Ezinearticles.com Redactor: Janina ------------------ 1. In Atena antica, divortul era permis de voie. Totusi, persoana care cerea divortul trebuia sa-si prezinte cererea spre analiza unui magistrat care apoi decidea daca motivele cererii sunt suficiente.
2. Malta nu permite divortul conform legilor tarii. Separarea si anularea sunt permise in acord cu Codul civil si respectiv Legea Casatoriei.
3. In Irlanda, divortul a fost interzis pana in 1997. Un referendum din 1995 a abrogat legea care interzicea divortul si a intrat in vigoare 2 ani mai tarziu. Acest fapt s-a intamplat dupa ce in 1986, dupa un referendum, legea interzicerii s-a mentinut.
4. Divortul este, statistic vorbind, mult mai intalnit cand mariajul a fost precedat de o sarcina premaritala sau de o nastere. Acest fapt se intampla deoarece cuplurile se simt constranse in casnicie si, eventual, accepta ca s-au casatorit din motive gresite.
5. Divortul este permis in UK doar daca se constata ca mariajul este distrus iremediabil. Totusi, acest criteriu poate fi indeplinit pe mai multe cai: adulter, comportament de neinteles, 2 ani de separare (consensuala) sau parasirea (cand unul din soti este absent fara stire) sau dupa 5 ani de separare fara incuvintare.
6. In 2004, Curtea de Apel din Ontario a declarat ca neconstitutionala o portiune din propria Lege a Devortului deoarece exclude casatoriile intre parteneri de acelasi sex. Reclamantii, un cuplu lesbian, au argumentat cu succes pentru un amendament al legii, care le permite sa divorteze.
7. In Italia, divortul a fost ilegal pana in 1974 ca rezultat a influentei Bisericii Catolice. Desigur, divortul este in continuare ilegal in Cetatea Vaticanului. Ilegalitatea divortului a avut influenta asupra industriei cinematografice, cu diferitele cai de a-ti parasi un sot explorate in filme ca „Divort in stil italian”.
8. Statutul legal al divortului in Argentina a fost interesant si variat de-a lungul ultimului secol si chiar dinainte. Incercari de a legaliza divortul au fost facute in 1888 dar, petitia a fost blocata in mod repetat de catre grupuri conservatoare influentate de catre Biserica Catolica. In 1954, un presedinte laic pe nume Juan Domingo Perón a legalizat divortul. Un an mai tarziu, totusi, o lovitura de stat l-a inlaturat de la putere si guvernul militar instaurat a abrogat legea. De abia in 1987 legea a disparut definitiv cu pretul unui compromis care a separat parti ale Bisericii care nu apartineau catolicilor. Alte parti si-au mentinut cu furie trecerea legii si i-au amenintat cu excomunicarea pe membrii parlamentului care votau pentru noua lege. Un episcop a terminat cu aceasta amenintare avand simpatia membrilor Congresului din jurisdictia sa.
9. Alaturi de Malta si Vatican, Filipine este singura a treia tara care nu permite divortul in orice circumstante legale.
10. Zsa Zsa Gabor a spus odata: "I am an excellent housekeeper. Every time I get divorced, I keep the house!" („Sunt o casnica excelenta. De fiecare data cand divortez, pastrez casa!”)
11. Divortul este mai rar in perioade de stress economic pentru cuplu. Decat sa lase ca dificultatile sa intervina, cuplurile mai degraba isi intorc atentia asupra razbaterii prin aceste timpuri grele. Totusi, cuplurile care au suferit moartea unui copil sunt in mod disproportionat predispuse separarii.
|