Studii cu privire la divort 04-05-2009 Sursa: CBS Worldwide Inc ------------------ Intrucat statisticile arata ca in ultima perioada, aproximativ 50% din casatorii sfarsesc prin divort, acest lucru a inspirat un val semnificativ de cercetari efectuate asupra casniciilor de lunga durata.
Astfel, cercetarile au relevat tipurile de mariaje care prezinta riscul cel mai ridicat de divort, precum si anumite masuri ce se pot lua pentru a diminua acest risc. Astfel, Bonnie Maslin, renumit prihoterapeut de peste ocean a oferit recent cateva detalii cu privire la aceste studii.
Noile cercetari s-au axeaza in particular pe tipurile de comunicare si interactiunile pozitiv-negativ. Directiile abordate au ocolit chiar liniile clasice urmate in consilierile de cuplu. De exemplu, se sugereaza ca tehnica populara denumita Ascultare activa nu este eficienta. Ascultarea activa este o tehnica de terapie in cuplu in care unul dintre soti isi exprima nemultumirile fata de celalalt iar cel de-al doilea repeta aceste nemultumiri cu propriile cuvinte, afirmand ca a auzit ce s-a vorbit.
In plus, desi tehnicile clasice incurajeaza cuplurile sa renunte la punctele lor de vedere idealizate cu privire la relatia lor si la aspectul romantic, noile cercetari releva faptul ca cuplurile cu cele mai mari asteptari de la mariajul lor au, de cele mai multe ori, cele mai bune casnicii. Acest lucru este explicat prin faptul ca acestor persoane tin mult la relatiile lor si se lupta pentru casniciile lor in sensul rezolvarii problemelor.
Studiile au identificat cinci tipuri de mariaje, in functie de riscurile de divort:
1. riscul cel mai mare: in mod tipic sotia ridica niste aspecte de discutat iar sotul le respinge sau refuza sa discute despre ele
2. risc mare: cupluri formate din indivizi distanti emotional. care nu au nevoie de intimitate si manifesta o lipsa a interesului reciproc
3. risc mare: cupluri manifestand relatii tumultoase si volatile, marcate prin dispute si impacari ciclice
4. risc scazut: cupluri cu responsabilitati impartite, autonomie si care privesc mariajul ca un refugiu
5. riscul cel mai scazut: cupluri cu o interpretare traditionala a rolurilor celor doi membri
De asemeni, Dr. John Gottman, de la Universitatea din Washington, a relevat faptul ca mariajele puternice inregistreaza o rata de 5 la 1 a interactiunile pozitive fata de cele negative. Studiul a mai aratat ca, atunci cand aceasta rata incepe sa scada, riscul de divort creste.
|