In cautarea consilierii maritale 08-09-2010 Sursa: www.divorcemag.com Redactor: Janina ------------------ Iata cateva motive pentru care cuplurile cauta consilierea maritala.
De ce cuplurile cauta consilierea?
Partenerii cauta adesea consiliere cand se simt neintelesi, frustrati sau raniti adanc. Altii cauta consiliere cand simt un profund sentiment de tristete in relatia lor. Deseori, aceste sentimente nu sunt noi, dar sunt inabusite de ani de zile. Acesta este motivul pentru care cuplurile care incep consilierea din timp au sanse mai bune de a-si salva casnicia.
Este gresit sa doresti fericire de la o casnicie?
Nu este gresit; dar nu este realist sa gandesti ca va fi asa tot timpul. Primul pas spre salvarea sau refacerea casniciei cere ambilor parteneri sa se confrunte cu realitatea. Nu exista asa ceva ca fericirea maritala eterna.
Casnicia necesita munca. Necesita angajament. Este o alegere constienta a ambilor parteneri de a-si exclude respectivele egouri in favoarea casniciei. Destul de des, acest lucru inseamna sa fii de acord sa renunti de a avea „dreptate” in relatie. Fara acestasta intelegere, consilierea poate fi inutila.
Terapie cand partenerii insista asupra divortului
Pentru cei care aleg divortul, terapia este de asemenea folositoare. Totusi, contrar convingerii comune, desfacerea casatoriei rareori incheie relatia.
Acest lucru este adevarat mai ales cand sunt implicati si copiii. Mai exact, desfacerea casatoriei este deseori un proces lung si dureros ce implica dezvoltarea individuala. Cuplurile care se angajeaza in crearea unei noi relatii ca prieteni si co-parinti vor descoperii transformarea lor mai putin dureroasa si mai constructiva pentru toti cei implicati.
Cum ajuta terapia cand cuplul vrea sa divorteze
Desfacerea casatoriei incepe deseori in durere. Pentru multi, exista un sentiment tacut de tristete si un sentiment de neajutorare. Aceste sentimente pot fi cauzate de inceputul separarii psihice si emotionale. Pentru majoritatea cuplurilor, durerea si tristetea poate atinge cote extraordinare. Desfacerea casatoriei incepe deseori cu o perioada de doliu.
Tristetea poate fi acompaniata de vina si de furie. Terapia te poate ajuta in tranzitia prin aceasta perioada dificila permitandu-ti sa-ti exprimi intraga gama de emotii.
Poate terapia sa te ajute sa-ti protejezi copii in divort?
Da. Terapia empatica descurajeaza comportamentul razbunator. Batand clopotele asupra raului emotional este intotdeauna contraproductiv, mai ales asupra copiilor. Cand sunt implicati copiii, un terapist va lucra din greu ca sa reaminteasca parintilor ca focusul lor ar trebui sa fie asupra reasigurarii copiilor ca tristetea parintilor nu a fost provocata sub nici un chip de catre ei. Si mai mult, parintii trebuie sa-i reasigure ca prin ceea ce va trece parintele nu va afecta relatia lor cu celalalt parinte.
Poate terapia sa ajute in cazul depresiei si singuratatii?
Da. Odata ce tristetea si durerea provocata de despartire incepe sa dispara, urmeaza deseori o „tranzitie” a identitatii. O identitate de doua persoane devine o identitate singulara.
Aceasta tranzitie deseori inseamna renuntarea la dependenta emotionala in favoarea stabilirii unei noi identitati ca persoana celibatara. Este deseori un proces dureros de auto-descoperire.
Poate necesita traiul intr-o noua casa, explorarea unor noi interese si activitati si imprietenirea cu noi oameni. In timpul acestei perioade, este o idee buna sa vizitezi prieteni de nadejde si rude pentru sustinere si incurajare.
|