Cum sa-ti ajuti copii sa faca fata divortului 11-08-2010 Sursa: divorce360.com Redactor: Janina ------------------ Sfaturi pentru parinti pentru a-si ajuta copii sa treaca printr-o destramare a casniciei.
Nu exista vreun cuvant magic care sa ajute copii sa se obisnuiasca perfect cu divortul. Dar vestea buna este ca exista mult ajutor pus la dispozitia dumneavoastra.
Schimbarile emotionale si financiare care vin impreuna cu divortul sunt dupa cum se poate demonstra cei doi mari factori ai abilitatii unui copil de a face fata cu succes. In timp ce unele studii demonstreaza cum copii experimenteaza probleme psihologice cand apar dificultati financiare legate de divort, banii nu sunt o garantie a fericirii. Strategiile de a „achizitiona” dragostea copilului poate fi de fapt un esec.
In cartea sa "Your Child’s Divorce: What to Expect, What You Can Do," (Divortul copilului tau: La ce sa te astepti, Ce poti sa faci) Marsha Temlock noteaza faptul ca fii/fiicele pot fi plini de resentimente fata de parintele care ajunge mai instarit in urma divortului. Stresul financiar poate de asemenea sa induca probleme de lunga durata spune Sheryl Nantus, o autoare din Pennsylvania, ai carei parinti au divortat cand aceasta avea 4 ani. „ Chiar daca acum sunt linistita din puncte de vedere financiar, ma ingrijorez in privinta banilor in mod constant si ma eschivez cand trebuie sa platesc la pret intreg orice,” spune ea.
Copiii care sunt increzatori si fericiti inainte de divort se vor adapta mult mai usor decat copiii timizi sau nervosi. Chiar daca copiii cu o inteligenta ridicata inca experimenteaza probleme emotionale, acestea vor fi mai putin grave. Este posibil ca unii copii pot chiar sa beneficieze in urma divortului mai tarziu in viata de abilitati crescute in rezolvarea probelmelor sociale. La fel de importanta este si bunastarea parintelui in custodia caruia se afla copilul. Dr. Davis Fassler, un psihiatru pentru copii din Vermont, spune ca „mai putin evidentele” forme de stres plasate asupra unui copil cum ar fi depresia parintelui pot fi dificile pentru cel mic.
Mai simplu spus: parintii fericiti fac un copil fericit. Acest lucru inseamna ca atunci cand mama si tata investesc in propria sanatate psihica, mentala si psihologica, copilul beneficiaza de acest lucru. Si nu, acest lucru nu inseamna ca parintii sunt incurajati sa se inscrie in pachete turistice in Caraibe in timp ce cei mici stau singuri in fata televizorului: copiii primeaza. Iata aici cateva sfaturi de care sa-ti amintesti cand incerci sa-ti ajuti copilul sa faca fata divortului tau.
1. Parintii sunt inca parinti.
Pastrarea abilitatilor de bun parinte in timpul unui divort este de o importanta cruciala pentru dezvoltarea pozitiva a copilului. Parintii vor trebui sa-si supravegheze copiii cu si mai multa grija decat au facut-o inainte. Copiii mici trebuie sa fie directionati catre teme mai degraba decat spre TV; adolescentii vor necesita oarecum mai multa supraveghere pentru a asigura succesul la scoala.
Disciplina pozitiva invata copiii ca actiunile lor au consecinte, inzestreaza copiii cu simtul responsabilitatii si ii ajuta sa invete ce este controlul de sine. Copiii mici nu au experienta sau educatia pentru a lua multe decizii importante si divortul nu este un bilet de libera trecere spre maturitate.
Mai degraba, divortul este un moment in care parintii trebuie sa fie fermi si sa demonstreze ca ca adultii iau decizii foarte mari.
In timp ce disciplina ofera copiilor stabilitate, daca un parinte stabileste reguli exagerate, impartiale sau inconsistente copiii acestuia pot dezvolta probleme emotionale si scolare.
2. Contactul cu tatal
Daca copiii sunt separati de tata dupa divort , nu frecventa intalnirilor este aceea care ii va ajuta sa faca fata dificultatilor emotionale, ci calitatea intalnirilor. Un tata trebuie sa-si aminteasca ca nu este un prieten, un unchi sau un frate mai mare.
Responsabilitatile parentale cum ar fi educatia morala, sarcinile si gatitul nu se termina sau se transfera la mama dupa divort. Copiii care au un tata cu abilitati parentale grozave se vor adapta mai bine emotional, social si scolar. Psihologul clinic Dr. Debbie Glasser pune o lumina de semnalizare in viitor cand spune ca „un fapt important este ca cel mic observandu-si tatal va invata cum pot fi tatii. Pot invata cum pot fi un tata sau cum sa-si aleaga pe viitorul tata al copiilor lor.”
3. Cooperarea coparentala
Copiii nu ar trebui sa-si vada parintii certandu-se. Studiile arata ca atunci cand sangele rau continua sa fiarba intre parinti, copiii absorb o parte din aburi. Daca parintii pot mentine o relatie civilizata, urmatorul pas va fi de a stabili o strategie cooperativa in cresterea copiilor. Parintii trebuie sa fie de acord asupra regulilor din ambele case si sa se descurce reciproc cu programul pentru a se adapta la nevoile copiilor. Jenn Hollowell, o mama din Richmond, Maine si fostul sau sot au fost de acord ca „ oglindirea gospodariilor” este cea mai buna solutie pentru copiii lor deoarece „stabilitatea lor, confortul si simtul securitatii sunt ceea ce conteaza.”
Parintii sunt incurajati sa continue o relatie pozitiva cu copiii lor prin impartasirea reciproca a detaliilor din viata lor. Totusi, orice are legatura cu divortul ar trebui evitat deoarece copiii isi fac griji referitor la parintii lor. „Ambii jucau jocul in care era ca si cum se foloseau de noi, copiii”, spune April Enders o asistenta administrativa la FAA. „Faceau sa fie greu si stiu ca fratii mei mai mici erau la mijloc.” Asociatia Nationala a Asistentilor Sociali avertizeaza ca expunerea copiilor la comentarii negative sau folosirea lor ca mesageri in cearta dintre fostii soti vor „crea probleme de lunga durata in relatie pentru toti cei implicati”.
4. Sprijinul social.
Prietenii, vecinii, rudele, mentorii adulti, scoala si asociatiile sportive pot fi aproape la fel de importante ca si grija parentala buna. Parintii ar trebui de asemenea sa ia in considerare ajutor profesional ca terapia individuala si programele scolare.
5. Pastreaza echilibrul.
Asadar exista un lucru maret pe care parintii il pot face pentru copiii ce trec printr-un divort? Nu. Tehnicile prezentate merg in echilibru si este important sa observi cum un aspect al vietii post divort poate afecta un altul. Este un mit cum ca cei mici ce trec printr-un divort vor fi inevitabil afectati intr-un fel sau altul. Vor fi schimbari, da, dar doar atat cat orice experienta schimba o persoana. Cu efort si daruire, parintii pot cu succes sa-si ajute copii intr-o perioada plina de provocari.
|