Cum se raspandeste divortul 10-08-2010 Sursa: douthat.blogs.nytimes.com Redactor: Janina ------------------ Informatii fascinante ne provin dintr-un nou studiu intitulat: „Despartirea este grea, doar daca nu o face toata lumea”.
Pentru a explora cum retelele sociale influenteaza divortul si vice-versa, s-a folosit un set de date longitudinal de la indepartatul studiu Framingham Heart. S-a descoperit ca divortul se poate raspandi printre prieteni, frati si colegi de serviciu si ca sunt gramezi de divortati care se extind pana la separari de gradul 2 in retea... in mod interesant, nu s-a descoperit ca prezenta copiilor sa influenteze probabilitatea de divort dar, am descoperit ca fiecare copil reduce susceptibilitatea de a fi influentat de catre o pereche care divorteaza.
In ansamblu, rezultatele sugereaza ca avand grija de sanatatea casniciei unui prieten, ajuta la sprijinirea si sporirea durabilitatii propriei relatii, si ca, din perspectiva politica, divortul ar trebui sa fie inteles ca un fenomen colectiv, care se extinde cu mult mai departe decat asupra celor direct afectati.
Exista o intelegere profund conservatoare aici, se crede, cu privire la consecintele sociale a ceea ce par a fi alegeri pur individuale.
Legile divortului fara-vina au fost inaugurate, in parte, pe baza teoriei de inteles ca va face mai usoara definitivarea unei restranse minoritati a casniciilor care au fost inselaciuni jalnice sau iaduri abuzive, fara a afecta cuplurile mai fericite si mai stabile. Dar acea teorie are de suferit astazi: in recenta sa lucrare din Times asupra deciziei New-York-ului de a se alatura restului Americii pentru permiterea divortului fara-vina, Stephanie Coontz atribuie valul de dizolvari maritale din 1970 in principal „cererilor inabusite de divort”, in cele din urma fiind indeplinite de un sistem legal mai adaptat.
In mod sigur aceasta este doar o parte a adevarului. (Si desigur intr-o anumita masura schimbarile legale din 1970 din America au urmarit schimbarile culturale, mai degraba decat invers).
Dar este de asemenea adevarat ca nici o familie nu este o insula si facilitand divorturile cuplurilor nefericite aproape am schimbat oarecum modul in care cuplurile mai fericite – sau cuplurile care s-au considerat fericite, cel putin – gandeau asupra casniciei lor si la posibilitatea de a le finaliza. (Se spune, in aceasta privinta, ca liberalizarea legilor de divort a coincis cu un declin apreciabil in procentajul barbatilor si femeilor care isi descriu casatoria ca „foarte fericita”). Nu exista scapare de efectele persoanelor care te inconjoara: daca prietenii tai sau vecinii sau rudele divorteaza, ai mai multe sanse sa divortezi si tu – chiar daca esti doar la periferia cercului – indiferent de ce fel de mariaj ai. Si inevitabil, valurile continua sa se imprastie catre generatia urmatoare si mai departe...
|