Tokyo prevede o crestere a ceremoniilor de divort 15-07-2010 Sursa: www.telegraph.co.uk Redactor: Janina ------------------ Cum rata divortului in Japonia este in crestere, cuplurile din Tokyo isi finalizeaza casnicia cu o grija la fel de mare ca cea cu care au inceput-o.
Saori Teshima a visat de mult timp acest moment. Stand cu nervozitate alaturi de partenerul ei imbracat elegant, in fata celor dragi si a prietenilor, un inel lucitor ii apare in fata.
Dar contrat regulilor conventionale de nunta, barbatul ce sta alaturi de Saori nu-i strecoara dragastos inelul pe mana stanga inainte de a pecetlui unirea lor cu un sarut.
In schimb, perechii ii este inmanat un ciocan – pe care il tin impreuna in maini cand se apuca sa destruga inelul pentru a servi ca simbol sfarsitului casatoriei lor de 5 ani.
Asa se petrece o alta ceremonie de divort – un bizar, dar cu o popularitate in crestere ritual printre cuplurile japoneze, care au ales sa-si incheie casatoria cu aceeasi pompa si ceremonie cu care au si inceput-o.
De la toasturi cu urari de a nu se mai vedea vreodata, la plimbari simbolistice in ricse separate pentru a reflecta inceputul unui drum nou, ceremonia consta intr-un sir de acte simbolice pentru a marca sfarsitul definitiv al casniciei.
Introducerea acestor ceremonii s-a intamplat in timp: mai mult de 251000 de divorturi au avut loc in Japonia in 2008, o cifra cauzata partial de climatul economic sarac si de sfarsitul unitatii de tip capul familiei este cel care aduce banii in casa care obisnuia sa fie piatra de temelie din marea parte a vietii japoneze.
Totusi, cum divortul este inca ceva considerat tabu in societatea japoneza, ceremonia a prins ca o modalitate de a oficializa public separarea intr-un mod care este acceptat social de familie si de prieteni.
Pionierul trendului ceremoniilor de divort este Hiroki Terai de 29 de ani, un intreprinzator fost agent de vanzari din districtul japonez Chiba, care a visat la aceasta idee dupa ce niste prieteni de-i lui au decis sa se separe anul trecut.
De cand si-a intemeiat compania destinata ceremoniilor de divort in martie, afost contactat de mai bine de 700 de persoane si a dirijat 21 de ceremonii de divort – costand de la 44 la 700 lire sterline – cu inca noua rezervate in viitor.
„O ceremonie la finalul casniciei da cuplului si prietenilor acestuia si familiei oportunitatea de a obtine o incheiere emotionala”, spune el.
„Cuplurile cu varste intre 21 si 57 de au luat parte la ceremonii pana acum.
Unii poarta rochii albe, cativa au optat pentru tort si este intotdeauna foarte multa miscare.
Fiecare merita un proaspat nou inceput.
Doua cupluri au decis chiar sa locuiasca impreuna dupa ceremonie deoarece aceasta i-a facut sa realizeze cat de mult tin inca unul la altul.”
Roland Kelts, un expert in cultura japoneza si lector la Universitatea din Tokyo a descris cum ceremoniile de divort au fost un instrument bine-venit pentru japonezi pentru a se obisnui cu schimbarea structurilor familiale.
„Femeile japoneze de azi sunt bine-educate si cu picioarele pe pamant”, spune acesta. „Urmaresc Totul despre sex si se intreaba de ce sotii lor nu sunt mai dinamici.”
„Si sotii lor, pierzand securitatea unui serviciu pe viata si ingamfarea lor se intreaba de ce sotiile lor sunt asa nerabdatoare. Nu e de mirare ca divortul a ajuns la unul din trei mariaje japoneze.”
Saori Teshima, 34 ani, si sotul ei Daigo, 36 ani, care conduce o companie angro de peste, tocmai si-au „celebrat” ceremonia de divort pentru a marca inceputul noilor lor vieti.
Cuplul, care are o fiica de 4 ani, s-a despartit anul trecut dupa ce Saori a descoperit ca sotul sau are o aventura, iar actele de divort sunt in lucru.
Evenimentul a inceput cu Saori, imbracata intr-o rochie gri casual peste jeansi si cu o palarie de paie si cu un nervos Daigo, in camasa alba si costum, adunati la portile unui templu din Tokyo, cu o duzina de prieteni apropiati purtand haine dichisite si expresii usor uimite.
O atmosfera sumbra a predominat cand felicitarile oficiale au fost schimbate inainte ca viitorul ex-cuplu sa fie condus la doua – separate – ricse care-i asteptau si care i-a condus mai apoi la „Conacul divortului”, locatia detinuta de dl. Terai care serveste ca un fel de Oficiu al Registrului, dar in revers.
Urmandu-i pe jos, un invitat Aoyama Tsuyoshi, 32 ani, un om de afaceri in domeniul sanitar, a spus: „Am crezut ca a fost o gluma cand am primit initial invitatia.
Dar am realizat curand ca sunt seriosi, deoarece vor un nou inceput dupa casnicia avuta. Este o zi trista, dar sunt fericit ca sunt aici ca sa-i sprijin.”
„Cred ca fenomenul „ceremoniei de divort” din Japonia este sanatos - un semn ca tara poate adopta schimbarea ca o ‚familie’ nationala, mai degraba decat ca un ‚sistem’ rece de tabu-uri sclerotice preconcepute.”
Dupa sosirea de Conacul Divortului – un mic spatiu acoperit cu picturi murale florale – oaspetii au semnat intr-o carte si li s-a inmanat o pereche de betigase drept suvenir, simbol al separarii cuplului.
Cu cuplul stand de o parte si de alta, Mr. Terai a declarat: „Cuplul s-a casatorit in mai 2005 si au fost binecuvantati cu un copil, cu toate acestea, afacerea sotului nu a mers bine si de aici au rezoltat problemele in relatie, astfel decizand sa divorteze.
Sper ca ziua de azi va marca un nou inceput pentru cuplu. Sper ca aceasta ceremonie ii va ajuta sa ajunga la o incheiere.”
Ca intr-o nunta traditionala, punctul culminant a fost reprezentat de inel, care a fost apoi distrus de cuplu cu un ciocan, determinandu-i politicos, chiar daca nesigur, pe oaspeti sa aplaude.
Ceremonia fiind terminata, a continuat petrecerea de divort la un restaurant local – cu ex-mireasa lao masa si ex-mirele la asta masa – unde un toast cu ceai verde a fost baut inainte de o masa traditionala.
Dupa masa, Saori a explicat: ”Sotul meu a aflat de ceremoniile de divort de pe internet si am fost impotriva ideii la inceput. Dar apoi am realizat ca ar putea fi a buna oportunitate de a obtine o incheiere.
Astazi ma simt trista dar in acelasi timp usurata. Simt o eliberare, ca ceva este in sfarsit terminat.” A adaugat: „L-am intalnit pe sotul meu prin prieteni si am avut o relatie foarte buna la inceput. A fost tot timpul o persoana vesela si distractiva.
Ne-am casatorit intr-o ceremonie restransa si am avut o fetita. Daram devenit suspicioasa ca are o aventura – de la zambetele din email-urile de pe telefonul mobil si de la cadourile cu ciocolata de lux.
Cand l-am confruntat el a marturisit.
Acum divortul este pe rol si suntem pe cale sa ne mutam in locuinte noi.”
Pentru sotul ei Daigo, ceremonia a fost mai putin despre greselile trecutului si mai mult despre crearea sperantei pentru viitor.
„Am fost foarte fericit sa ne casatorim, dar in timp, am devenit prea obisnuiti cu existenta zilnica a fiecaruia”, a spus el.
„A fost foarte dificil pana de curand, dar in timpul ceremoniei, pot sa spun sa starea de spirit a lui Saori s-a schimbat cand a distrus inelul – parea odihnita si usurata, ca si cum o greutate a fost inlaturata”.
Cu toate acestea, nu toata lumea a fost convinsa.
Imbracata intr-o rochie neagra care a adus in minte funeralii mai degraba decat nunti, invitata Kumiko Takatsu, 35 ani, care lucreaza pentru o companie de nunti, a declarat: „Nu sunt sigura ca este o idee buna.
Este intotdeauna foarte dificil cand cuplurile divorteaza si nu stiu daca acest lucru ajuta. Atmosfera de azi a fost foarte nelinistita.”
|