India dezbate schimbarile asupra Legii Divortului 15-07-2010 Sursa: DivorceMag.com Redactor: Janina ------------------ Dupa cum relateaza The Times din India, legiuitorii indieni dezbat daca sa schimbe Legea hindusa a casatoriei a tarii, din 1955 si Legea speciala a casatoriei din 1954 si daca sa permita sotilor sa invoce „neintelegerile ireconciliabile in casatorie” ca motiv de divort.
In mod normal, exista 3 modalitati pe care sotii din India le pot invoca pentru a li se acorda divortul:
Vina matrimoniala, in care unul din soti pretinde (si trebuie sa si dovedeasca) ca celalalt sot a cauzat destramarea casatoriei.
Divortul prin consimtamant reciproc, cand ambii soti accepta mutual ca marajul nu poate fi salvat.
Frustrare cauzata de circumstante specifice, care se aplica in cazurile in care unul din soti a experimentat asa –zisa „moarte civila”; cand ea sau el au disparut fara urma pentru 7 sau mai multi ani sau au renuntat la lume pentru regasiri spirituale.
Noul motiv de divort propus, care are sprijinul Comisiei nationale a Legii si a catorva verdicte ale Curtii Supreme, va permite unuia din soti sa caute divortul daca celalalt sot refuza sa traiasca alaturi de el/ea, daca nu incearca sa-si repare mariajul si daca curtea se convinge ca o casnicie normala este imposibila.
Totusi, in ciuda sprijinului mentionat mai sus al partilor legale cu influenta din India, parerile generale asupra propunerii sunt impartite.
Cei care sprijina schimbarea o vad ca pe un pas rational si uman care va permite sotilor divortati sa-si dizolve mariajul intr-o maniera respectuoasa fara a fi fortati (de catre legea existenta) sa se supuna reciproc unui atac verbal dureros in instanta. Va permite deasemenea sotilor sa-si incheie casnicia cand (chipurile) aceasta nu merge in ciuda faptului ca nici unul din soti nu poarta vreo vina.
In plus, permite sotilor sa-si dizolve mariajul in liniste, cand nici unul nu-si doreste dezvaluirea publica a problemelor sensibile care au cauzat destramarea.
Totusi, cei care se opun schimbarii prevad consecinte cumplite, sustinand ca aceasta miscare ca favoriza in mod dramatic barbatii – mai ales in zonele rurale – deoarece le va permite sa-si paraseasca fostele sotii sprijinindu-le cu putin (sau cu nimic) financiar.
Pentru aceast punct de vedere fostul membru al Comisiei de Drept Kirti Singh recomanda: „Amendamentul ar trebui sa fie introdus numai cand femeilor li se vor da cota parte din bunurile casei si din intretinere. Majoritatea femeilor primesc o suma mica de la instantele de judecata si cele mai multe nu vor sa iasa din mariaj deoarece nu exista nimic care sa le sprijine in afara acesteia.”
|