Legislatie divort
Codul Familiei
Principalele prevederi legate de divort sunt continute de Codul Civil, CARTEA II - Despre familie, Capitolul VII - Desfacerea casatoriei, Art. 373 si urmatoarele.
Astfel:
"
Divortul poate avea loc:
a) prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot;
b) atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila;
c) la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani;
d) la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.
"
Codul Civil reglementeaza admisibilitatea cererii de divort, dovedirea motivelor de divort, incredintarea copilului / copiilor minor din casatorie, stabilirea relatiilor personale ale parintilor cu copilul din casatorie, samd...
Distinctia intre divortul pe calea instantei si cel pe cale administrativa
"
§2. Divortul prin acordul sotilor pe cale judiciara
Conditii Art. 374
(1) Divortul prin acordul sotilor poate fi pronuntat indiferent de durata casatoriei si indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie.
(2) Divortul prin acordul sotilor nu poate fi admis daca unul dintre soti este pus sub interdictie.
(3) Instanta este obligata sa verifice existenta consimtamantului liber si neviciat al fiecarui sot.
§3. Divortul prin acordul sotilor pe cale administrativa sau prin procedura notariala
Conditii Art. 375
(1) Daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, ofiterul de stare civila ori notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberandu-le un certificat de divort, potrivit legii.
(2) Divortul prin acordul sotilor poate fi constatat de notarul public si in cazul in care exista copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, daca sotii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care sa il poarte dupa divort, exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti, stabilirea locuintei copiilor dupa divort, modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii, precum si stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor. Daca din raportul de ancheta sociala rezulta ca acordul sotilor privind exercitarea in comun a autoritatii parintesti sau cel privind stabilirea locuintei copiilor nu este in interesul copilului, sunt aplicabile prevederile art. 376 alin. (5).
(3) Dispozitiile art. 374 alin. (2) sunt aplicabile in mod corespunzator.
"
Codul de procedura civila si alte reglementari
De asemeni, in cadrul Legislatiei aplicabile procedurii divortului, trebuie mentionat si Codul de procedura civila.
Astfel, printre alte prevederi aplicabile, art. 190 prevede faptul ca: "in pricinile privitoare la starea civila sau divort se vor putea asculta rudele si afinii mai sus-aratati, in afara de descendenti."
De asemeni, este important de mentionat prevederea legata de Judecatoria competenta a judeca procesul de divort, Art. 607:
"Cererea de divort este de competenta judecatoriei in circumscriptia careia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor. Daca sotii nu au avut domiciliu comun sau daca niciunul din soti nu mai locuieste in circumscriptia judecatoriei in care se afla cel din urma domiciliu comun, judecatoria competenta este aceea in circumscriptia careia isi are domiciliul paratul, iar cand paratul nu are domiciliu in tara, este competenta judecatoria in circumscriptia caruia isi are domiciliul reclamantul"
Legislatie divort: alte reglementari
Mai trebuie mentionat faptul ca exista si alte prevederi aplicabile, in functie de situatie, proceselor de divort. Fiecare caz particular poate extinde cadrul aplicabil cu prevederi ce reglementeaza respectiva situatie. Printre acestea putem mentiona:
OUG 80/2013 privind taxele judiciare de timbru
Legea privind protectia si promovarea drepturilor copilului, legea nr. 272/2004
Ordin nr. 81/C/2011 privind completarea Regulamentului de punere in aplicare a Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995 - divortul prin notariat
Procesul de divort are, in general, un nivel mediu de complexitate, atat ca procedura cat si ca eforturi si timp. In functie de specificul fiecarui caz in parte, cunoasterea in amanuntime a cadrului legal in materia divortului poate constitui pentru partile implicate un avantaj dar si o necesitate.
Nota: Daca doriti initierea unor demersuri in acest sens, ne puteti contacta:
TELEFON (+ 4) 0722.811.665, Formular online sau email: office@avocat-divort.ro
|
|